İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant Nasıl Yapılır?

Diş implantları, insan vücudu ile tamamen uyumlu titanyum elementinden elde edilen vida formunda yapay diş kökleridir. Bu yapay diş kökleri cerrahi bir operasyonla çene kemiğine yerleştirilir. Ortalama 3 ay bekledikten sonra implant çene kemiği ile bütünleşir. Sonrasında implant üzerine porselen dişi tutacak olan abutment parçası vidalanarak kuron için ölçü alınır. Alınan ölçüye göre laboratuvarda hazırlanan kuronlar implant üzerine yapıştırılarak tedavi tamamlanır. Yukarıda bahsedilen titanyum implant doğal diş kökünün görevini yapması için geliştirilmiş çene kemiğine son derece uyumlu yapay diş köküdür. İmplant tedavisi tek ve ya çoklu diş kayıplarında rahatlıkla uygulanabilmektedir. İmplant tedavisi lokal anestezi ile yapılmakta olup operasyon sonrası hasta normal hayatına dönebilmektedir. (implant tedavisi nedir?)

İmplant tedavisine klinik ortamında, lokal anestezi ile yapılabildiği gibi, hastane ortamında genel anestezi ile de yapılabilmektedir. Diş hekimi fobisi olan ve cerrahi operasyonlara karşı endişe duyan hastalarda sedasyon ile implant tedavisi yapılabilmektedir.

İmplant tedavisi yapım aşamaları; Anestezi sonrası yeterli uyuşma sağlandıktan sonra cerrahi operasyonla diş eti açılarak çene kemiği ortaya çıkarılır. İmplantın geleceği bölgeye küçük çaplı rehber deliği açılır. Sonrasında uygun drillerle aşamalı olarak delik genişletilerek implantın çapına uygun hale getirilir. Çene kemiğindeki implant yuvasının aşamalı olarak genişletilmesi kemik üzerinde oluşabilecek travmatik etkiyi azaltmak içindir. Daha sonra çene kemiğinde açılan boşluğa implant vidalanır. Üst kısmına koruyucu vida konulduktan sonra ilk başta açılan diş eti yerine dikilerek operasyon bitirilir. (implantın iyileşme süreci) En az 3 ay sürecek olan iyileşme süreci beklenir.

İyileşme süreci geçtikten sonra diş eti tekrar açılır ve koruyucu vida çıkartılır. İmplantın dişin üzerine iyileşme başlığı takılır. Bu başlık, diş etinin doğal olarak kendini şekillendirebildiği ve etrafında büyüyebildiği bir şablon olarak görev yapar. Diş eti şekillendikten sonra iyileşme başlığı yerine kuronu tutacak olan abutment isimli parça takılır. Bu aşamadan sonra ölçü ve provolar sonucu porselen diş kalıcı olarak yapıştırılır ve tedavi tamamlanır.